Donderdag 4 juli start van de West-Friese Folklore Schagen

Op 4 juli is het dan weer zover. De start van de Westfriese Folklore. Vanaf donderdag 4 juli 2019 staan er weer tien achtereenvolgende donderdagen in het teken van de West-Friese Folklore.
Een gebeuren dat beslist de moeite waard is. Wat kun je allemaal zoal beleven op een Westfriese donderdag?

Iedere Westfriese donderdag wordt gekenmerkt door een specifiek dagprogramma:

Donderdag 4 juli: Dag van ambachten/ Openingsdag
Donderdag 11 juli: Dag van de dans en muziek
Donderdag 18 juli: Dag van het dier
Donderdag 25 juli: Dag van de klederdrachten

Donderdag 1 augustus: Dag van het theater
Donderdag 8 augustus: Gastdag in de open lucht
Donderdag 15 augustus: Dag van het kind en oude voertuigen
Donderdag 22 augustus: Ringstekerij en hobbymarkt

Donderdag 29 augustus: Verzamelmarkt
Donderdag 5 september: Slotdag

Om circa 10.45 uur (West-Friezen kijken niet op een ’minuutje’) vertrekt de unieke optocht voorafgegaan door de boerenkapel ’De Uienhoop’. De bonte stoet van in originele Westfriese klederdracht gestoken Schagenezen en gasten, lopend of gezeten op of in boerenwagens, sjeezen en landauers, die getrokken worden door prachtige paarden, trekt dan via de Stationsweg, Nieuwe Laagzijde, Gedempte Gracht, Markt, Noord, langs het schilderachtige Rapenpad, Nieuwstraat en vervolgens via de Markt, Rensgars, Gedempte Gracht naar de Laan.

Dag van de ambachten / Openingsdag.

Tussen 9.00 uur en 16.00 uur tal van oude ambachten te bewonderen op de Nieuwstraat. Het echte ambachtswerk dus! Ook speelt er een handdraaiorgel in de Nieuwstraat. En vanaf 12.00 uur Tanen van zeilen en ganzenveer schrijven.

Uitgebreide demonstraties kantklossen, maar ook de kaasmaker, touwslager en boekbinder zijn aanwezig en laten zien hoe vroeger werd gewerkt.

Als extra festiviteit tijdens de openingsdag treedt er shantykoor het Scheepstuygh op. Al meerdere keren waren zij bij ons te gast, ‘het Scheepstuygh’ uit Schagen. Ze  zullen optreden rond de Markt.

09.00 uur Optuigen en inspannen van de paarden in de Muziektuin achter Museum Vreeburg.

09.00 uur - 16.00 uur Oude Ambachten in de Nieuwstraat.

10.00 uur De West-Friezen verzamelen zich bij de hoek Nieuwe Laagzijde/Stationsweg (café Spoorzicht) voor de optocht.

10.00 uur - 15.00 uur De toren op de Markt kan tegen een geringe vergoeding beklommen worden.

10.45 uur Start optocht vanaf de Nieuwe Laagzijde.

09.00 uur - 15.00 uur N.H. Kerk op de Markt orgelbespeling en tentoonstelling over de kerk.

11.25 uur Optreden kinderdansgroep op het kerkplateau op de Markt.

11.30 uur Troebadour Bert van Baar rond de Markt (na de optocht).

11.45 uur Kinderbroodmaaltijd op de Markt.

11.45 uur Optreden West-Friese dansgroep op het kerkplateau op de Markt.

12.00 uur Optreden kinderdansgroep in het Makado winkelcentrum.

12.00 uur Tanen van zeilen en ganzenveer schrijven, op de hoek Markt / Nieuwstraat.

12.30 uur Muzikale optreden van shanty koor ”het Scheepstuygh” rond de Markt.

13.00 uur Openings-receptie voor genodigden.

13.00 uur - 15.00 uur Skroifgroep Hoogkarspel in het Havanna op de Markt. Zij zingen en vertellen anekdotes in het prachtige smeuïge West-Fries.

13.15 uur - 13.45 uur RK Christoforuskerk orgelbespeling Marja van der Ploeg en religieuse expositie.

Vergeet niet onze prachtige museumboerderij ‘Vreeburg’ en het Rijtuigmuseum te bezoeken.